top of page
Het Nederlands Symfonieorkest
Dirigent: Jan Willem de Vriend
Don Giovanni: Duncan Rock
Commendatore: Jaco Huijpen
Elvira: Renate Arends
Leporello: Piotr Micinski
Don Ottavio: Yves Saelens
Donna Anna: Vili Gospodiva
Zerlina: Marina Zyatkova
Masetto: Jan Szurgot

2015

Regie: Eva Buchmann
Set design: Mirjam Grote Gansey
Kostuums: Jorine van Beek
Licht design: Marc Heinz
Photos: Gian Carlo Cattaneo

Don Giovanni '15

Don Giovanni '15

De "DON GIOVANNI" van E. Buchmann en J. W. De Vriend
Kenmerkend voor het werk van Eva Buchmann is de intimiteit die zij steeds weet te creëren tussen publiek, zangers en musici. Ook in Don Giovanni zit de toeschouwer als het ware bovenop de handeling; hij deelt dezelfde ruimte met de solisten en het orkest. Het publiek wordt zo letterlijk deelgenoot van het erotisch en demonisch universum van Don Giovanni. In haar enscenering speelt de hele handeling zich af rondom het orkest. Daardoor krijgt de uitvoering een kamermuzikaal aspect. De musici vormen een onderdeel van de enscenering, zij ‘spelen’ letterlijk mee.

Eva Buchmann regisseert een hele vanzelfsprekende interactie tussen zangers en orkest. In de hechte samenwerking tussen haar en Jan Willem de Vriend ontstaat zo een zeldzame muziekdramatische eenheid en scherpte, een uitzonderlijke coherentie tussen muziek en drama. Maar hoe dicht we er ook bij komen, de mythische Don Giovanni blijft onbereikbaar, het mysterie blijft intact. Wat zeker is: de wereld is niet opgewassen tegen hem, zoals tegen geen enkele natuurkracht. Maar zonder hem kunnen we ook niet. We kunnen het niet stellen zonder zijn archetypische rebellie tegen alles wat god is en gebod. Want zonder die vrije, libertijnse levenshouding ziet de wereld er wel erg braaf uit. Don Giovanni leeft volledig in het hier en nu, kent geen verleden en geen toekomst. Terwijl wij gewone zielen alleen een verleden hebben en een toekomst. Het hier en nu, waar we diep naar verlangen, schiet er meestal bij in. Het liefst zouden we de natuurkracht die Don Giovanni is, terugbrengen tot iemand met een aantrekkelijk, handelbaar en hedendaags charisma. Maar Don Giovanni is niet zomaar charismatisch. Hij is, dankzij Mozart en Da Ponte, groter dan dat, een mythische figuur, de vleesgeworden sensualiteit en passie. Daarom moet hij ten onder gaan. En daarom keert hij altijd weer terug. Zoals in deze voorstelling van Eva Buchmann en haar artistieke team en Jan Willem de Vriend met zijn orkest.

Next
Previous

"Ook de muzikale leiding is in nieuwe handen: bij de Nederlandse dirigent Jan Willem de Vriend, die met het Symfonie Orkest plastisch hoorbaar maakt dat Mozarts muziek spannend is als een thriller, maar ook van een edele tederheid."

Badische Zeitung

1 januari 2015

"Diese simple Anlehnung an das Shakespeare-Theater hat etwas bestechen Einfaches, lenkt es doch den Blick sehr gezielt auf die Spielenden und Singenden, zumal Regisseurin Eva Buchmann geschickt Orchester und Publikum mit einbezieht. Damit fehlt jeder Firlefanz, keine Videoprojektionen, keine teure Austattungen, keine Opulenz, alles ist zur „Ergötzung des Publikums auf das Kammerspiel gerichtet, ihre Beziehungen zueinander und ihre Befindlichkeiten.
Und hier erlebt man überzeugend gezeichnete Charaktere..
Für einmal ist dieser Don Juan (....) durch Regisseurin Eva Buchmann nicht als roher Wüstling gezeichnet, sondern ganz einfach als Schwerenöter und Lebemann, der die tugendhafte Gesellschaft gehörig durcheinander wirbelt."

Basler Zeitung

1 januari 2015

 "Man muss seine Blicke ständig überall haben, denn auf den Bühnenbauten herrscht ständige, oft synchrone Handlung der Protagonisten, Eva Buchmann verfolgt auf dem Catwalk eine psychologisierende Personenführung
...da wird also handfestes Operntheater praktiziert“

Die Oberbadische

19 januari 2015

"Die Regisseurin weiss den vermeintlichen Mangel in eineinen Vorzug um zu münzen: auf den verschiedenen Podien wird jede Figur wie in Grossaufnahmen exponiert. Nicht zu letzt durch die originellen, farblich fein assortierten Kostüme (Jorine van Beek) erhält jede Rolle klares Profil“

Neue Zürcher Zeitung

1 januari 2015

"Don Giovanni versiert iedereen. Niet alleen vrouwen, ook componisten, schrijvers, zangers en niet te vergeten: toeschouwers. Iedereen is door hem gefascineerd, al eeuwenlang. HET Symfonieorkest vertaalt die fascinatie vanaf 17 januari in een tournee met Mozarts opera. Regisseur Eva Buchmann: “Don Giovanni geeft anderen een drive om iets van zichzelf te ontdekken.”

Opera Magazine Interview

1 januari 2015

"De wat plechtstatige en afstandelijke opera wordt in de aanpak van Eva Buchmann fysieker, intiemer en persoonlijker. Deze enscenering die veel succes had in Sankt Moritz en nu in Nederland is te zien, laat het verhaal in takt (de laatste scène is ingekort) en bevat geestige theatrale vondsten…."

de Stentor

1 januari 2015

"Een relatief simpele en goedkope manier van opera maken waarin de oorspronkelijke dramatiek van het werk centraal staat. Het werkt"

Volkskrant

1 januari 2015

Quotes
Ontour

Download

File Name

Files

bottom of page